Wakker worden

Kenmerkend aan onwetendheid is dat het gepaard gaat met strijd en lijden. Onwetendheid uit zich stuurloos op emotioneel en mentaal niveau. Hoe minder je ‘weet’ hoe meer je pijn in stand kunt houden. Onbedoeld en zonder het  te beseffen, kunnen uit onwetendheid, vernietigende mechanismes en patronen hun gang blijven gaan.

Wanneer we allemaal onwetend zijn, is dat misschien minder erg. Het past bij een  leven, waarbij het individu voorop staat en het recht van de sterkste geldt. Een leven dat bestaat uit roven,  jagen,  veroverd worden, eten en gegeten worden.

Er lijkt echter een verschuiving plaats te vinden. Steeds meer mensen  beginnen als het ware tussen de regels  te zien, verbindingen te leggen en innerlijk te schouwen. Meer mensen lijken gevoeliger te worden voor gebeurtenissen: de verwondingen, de pijnplekken die je eerst niet voelde (of misschien wilde voelen) beginnen zich kenbaar te maken. Alsof, net als bij de tandarts na het verwijderen van je verstandskiezen, de verdoving uitgewerkt raakt. Of dat je net  als Doornroosje wakker wordt uit een langdurige slaap. Het lijkt alsof velen ineens verwonderd om zich heen kijken naar een verwonde, chaotische en op het egogerichte wereld. Een wereld waar de lagere wil actief is  en de mens reageert vanuit de behoefte aan erkenning, liefde en overleving.

Gedreven door frustratie en machteloosheid zouden wij ons dan kunnen storten in de strijd die zich om ons heen afspeelt. Echter met het zien van de onwetendheid, komt automatisch ook het inzicht dat  de oude manier: de afweer, niet meer werkt.  En dat er dus niets anders op zit dan aannemen…

Sterrentaal, thema Varuna