Volg je hart?

Je leest het overal, de uitdrukking volg je hart. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met volg je hart? Veel mensen weten welk verlangen er in hun hart leeft en welk verlangen zij graag vervuld willen zien. Niet iedereen verlangt overigens hetzelfde, maar de meesten van ons ervaren wel ergens een tekort of gemis. Het veranderen van tekort kan een hartenwens zijn die wij heel graag in vervulling zien gaan. Zo kunnen we verlangen naar liefde, naar een leuke baan, meer aanzien, meer geld, een ander huis, een kind, een mooi uiterlijk, meer vrijheid, minder stress, een nieuwe auto, een leven zonder Corona enzovoort. We kunnen gemerkt of ongemerkt veel energie stoppen in dit onvervulde verlangen.

Veel sprookjes drijven qua verhaallijn op de ontwikkelingen rondom zo’n onvervulde wens. Zo wensen de koning en koningin uit Doornroosje een kindje; De koningin uit Sneeuwwitje wenst eeuwige schoonheid en jeugd en de stiefmoeder uit Assepoester wenst een prins (aanzien en rijkdom) voor haar twee dochters, maar vermoedelijk nog meer voor haarzelf.
In sprookjes zien we overigens waar het volgen van ons verlangen uiteindelijk toe kan leiden. Het loopt namelijk helemaal niet goed af voor die boze stiefmoeder koninginnen die hun verlangens probeerden te bevredigen.

De uitspraak “volg je hart” roept dus, als we er op die manier over nadenken, een aantal vragen op en het schept dus verwarring. Want waar doen we nu goed aan? Moeten we nu wel of niet ons hart volgen? Want wat nu als ons hart gebroken en gewond is? Is het volgen van je hart dan wel zo wijs? Kun je als je hart (zonder dat je hier enig benul van hebt) in twee stukken ligt, überhaupt wel je hart volgen?

Wat voor mij persoonlijk heel helder is: het volgen van het verlangen mag niet voortkomen uit een gevoel van tekortkoming en gebrek. En daarnaast mag het volgen van je hart niet ten koste gaan van anderen. Misschien doen we er daarom beter aan om te zeggen: heel je hart in plaats van volg je hart. De rest volgt dan vanzelf…

artikel, Saskia van vliet, Sterrentaal