Ixion is een mythische Griekse koning die een moord pleegde. Wanneer we van binnen bang zijn om niet voor vol aangezien te worden, terwijl wij wel voor vol aangezien willen worden, kunnen we besluiten om de held uit te gaan hangen. Want ergens in de diepte leeft er de behoefte om de wereld te tonen dat we niet zwak zijn, maar sterk. Echter om daadwerkelijk de held uit te kunnen hangen, moeten we het vuur in onszelf gaan benutten en stoppen met het stelen van het vuur van de ander.
*Ixion gaat over een gevoel van afhankelijkheid voortkomend uit een oordeelvellend en afwerend ego dat het goede in zichzelf afwijst (er is daardoor sprake van zelfbedrog of: zelfontkenning).
Ixion gaat over het onvermogen om verantwoordelijkheid te dragen voor de persoonlijke ontmoeting met het zelf (= liefde). Hierdoor is er sprake van een onvermogen om de ander in het licht van liefde te ontvangen.
*Intentie:
Opheffen van de afhankelijkheid van anderen. Bereidheid om eigen problemen onder ogen te zien. Je eigen verantwoordelijkheid nemen en je eigen leerproces aangaan. Zelfstandigheid ontwikkelen. De confrontatie met jezelf aangaan. Je pijn en gekwetstheid in eigendom nemen. Aanspreken van de innerlijke held. Op eigen kracht vertrouwen. Moedig zijn en de macht in eigen handen nemen. Je eigen zwakheden toegeven. Volwassen worden. Buigen.
*Vragen:
Wat kost onderhuids veel energie? Welke overtuigingen en emotionele beelden trekken je leeg? Kun je oprecht zijn tegen jezelf? Durf je je pijn en zwakkere kanten onder ogen te komen? Wat mag je meer ontwikkelen? Waarin mag je nog zelfstandiger en krachtiger worden? Waarvan ben je afhankelijk? Vertrouw je voldoende op je eigen kracht of maak je je afhankelijk van iets of iemand anders?
Ixion
Astrologisch kunnen we Ixion duiden als een gebrek aan eigenwaarde dat gepaard gaat met het risico jezelf te verliezen. Je gelooft niet voldoende in je eigen kracht en maakt jezelf afhankelijk van de kracht van anderen. Anders gezegd: de ster weet niet dat hij/zij een ster is. Of je weet het wel, maar het licht moet worden aangedaan en om dit voor elkaar te krijgen, zoekt de kleine ster hulp bij een andere grote ster. De confrontatie met je eigen kracht is wat je uit de weg gaat.
Ixion gaat over de angst voor je eigen kleinheid, je nietigheid. En daarom kunnen we bijvoorbeeld krampachtig onze best doen om niet in de fout te gaan (terwijl we ons diep van binnen misschien helemaal niet zo zeker voelen). Of het kan zijn dat je je wilt groot houden anders val je om. Je blaast jezelf liever op dan dat je je kwetsbaarheid toont. Eigenlijk komt dit alles voort uit onmacht en je mist de vaardigheid en het gereedschap om het constructiever aan te pakken, om het anders te ervaren.
Ixion kan het gevoel meebrengen dat je je alleen voelt staan in je manifestatiekracht. Je voelt je als het ware ‘gedropt’ in de kosmos en bent ervan overtuigd geraakt dat je niet echt wordt gesteund. Eigenlijk is die steun er wel, alleen zie je het niet. Je voelt het niet, het komt niet binnen, het is niet tastbaar aanwezig omdat je je ervoor hebt afgesloten.
Wanneer het gevoel ontbreekt dat er ‘hulp’ is, zullen we dus alles op eigen houtje moeten doen. Je kunt dan bijvoorbeeld je best gaan doen om anderen voor jouw karretje te spannen, achter jouw standpunten te krijgen, zodat jij veilig door kunt gaan met je eigen grootsheid te ventileren. Je wilt je geloofwaardigheid niet verliezen.
Uitspraak die past bij Ixion:
“De wereld is geen slechte plek, maar wij creëren er een, wanneer we de liefde in onszelf afweren en daarmee tegen onze natuur in handelen.”
Veel mensen zien de wereld als niet oké. Als een gewelddadige en angstige plek. Ook vinden veel mensen zichzelf diep van binnen niet helemaal oké. We geloven in het onvolmaakt zijn. We geloven in het gebroken en kapot zijn.
In de kern zijn we heel, alleen realiseren we ons dat niet altijd. We kunnen ten opzichte van onze innerlijke stem een afwerende, in plaats van een aanvaardende houding aannemen. Echter, wanneer er geen ruimte is voor de ontmoeting tussen onze zogenaamde ‘geprogrammeerde-ik’ en onze ‘bezielde-ik’ neemt de eerst genoemde automatisch de leiding.