Eerlijk is eerlijk, ik was best teleurgesteld toen ze in 2019 met de naam Gong Gong op de proppen kwamen. Al een poosje volgde ik de berichtgevingen rondom het object 2007 OR10. Deze eerder nog naamloze (vermoedelijke) dwergplaneet voorbij de baan van Neptunus, had wel een bijnaam, namelijk: Sneeuwwitje. Deze had het te danken aan de veronderstelde witte kleur. Echter dit bleek niet te kloppen, het moest rood zijn. Sneeuwwitje moest dus verdwijnen en er kwam een roodharige Gong Gong voor in de plaats.
Een andere reden voor de eerdere bijnaam Sneeuwwitje was het feit dat het de zevende dwerg (lees: dwergplaneet) was die het astronomisch team (onder leiding van Michael E. Brown van het California Institute of Technology) ontdekt had.
Het planeetje dat al op 17 juli 2007 werd ontdekt, is volgens de berekeningen een dwergplaneet van formaat en dus voor de in de Plutoïden geïnteresseerde astroloog interessant.
De naam Sneeuwwitje sprak tot mei 2019 tot mijn verbeelding. Telkens zocht ik op wat de stand van zaken was: “was er al een officiële naam bekend? Wist men al wat meer?” Want als ik een naam had, had ik aanknopingspunten, dan kon ik kijken naar de mythe en het volk van herkomst. Omdat er dus eerst geen officiële naam was, was er als enige link het bijzonder intrigerende sprookje van de boze stiefmoeder en de pratende toverspiegel. Het sprookje zit overigens vol symbolen en doet aan als een inwijdingsverhaal. Daarnaast is het verwant (resoneert) met de thematiek van Pluto.
“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land?”
Sneeuwwitje lijkt op een inwijdingssprookje waarbij ze op haar reis op aarde, haar niet erkende puurheid, haar schoonheid en rol als prinses moet zien terug te vinden. Haar stiefmoeder stuurt haar letterlijk het bos in en gaat vervolgens tot het uiterste om Sneeuwwitje te doden . Hoe Plutonisch! De afgunst van de stiefmoeder is als een rode draad (je zou het achteraf, nu ik weet over Gong Gong, het ook best een draak of een slang kunnen noemen) door het verhaal geweven. De afgunst kleurt in ieder geval Sneeuwwitjes pad. Onbewust verzet de stiefmoeder zich tegen iets dat tot ontwaken wil komen. Iets dat mooier is dan zijzelf. In het onderstaande lied spreken ze van een ‘evil spell’ (een vloek) die Sneeuwwitje in de greep houdt en gebroken moet zien te worden. Het is inderdaad de vloek van afgunst die zij moet zien te doorbreken. De eerste vraag die er als astroloog bij mij omhoog komt is dan ook: zou er ergens in de verte een thematisch verband kunnen zijn?
En terwijl ik er in de periode voor mei 2019 over het sprookje fantaseerde (want heel veel verder ging mijn interpretatie nog niet) werd plotsklaps, in het voorjaar van 2019 de betovering bruut verbroken, toen Sneeuwwitje plaatsmaakte voor een Chinees Zeemonster met de naam Gong Gong. Het duurde wel even voordat ik dit verwerkt had. Tot dit moment eigenlijk… Blijkbaar is nu wel de tijd voor mij rijp om er eens in te duiken. Gong Gong heeft mijn aandacht… ja nu in deze tijd van de Corona uitbraak is mijn nieuwsgierigheid gewekt.
Eerder plaatste ik intuïtief de hieronder genoemde songtekst bij dit hemellichaam, toen nog Sneeuwwitje. Hoe het ook zij, het onderwerp van een ‘evil spell’ lijkt op het eerste gezicht qua mythisch thema overeind te blijven. Want zeg nu zelf: hoe ‘toevallig’ is het dat juist nu in deze tijd een destructief slangenmonster (uit China) zijn entree maakt in de wereld van de astrologie ?
Snow White
Shadows in my heart
Please take the night away
Somewhere in the dark
A sparkle still remains
Save me from this dream,
And sorrow and display
Save me from the queen
Please breake this evil spell
Shadows in my heart
Please take the night away
Somewhere in the dark
A sparkle still remains
Someone to fight
Step in the light to feel alive
I need a knight
A loving kiss to feel alive
(tekst: Muttonheads 2013)
Waar Varuna de kosmische orde bewaakt, doet Gong Gong (ook wel Kanghui genoemd) juist het tegenovergestelde, namelijk het uit balans trekken van de kosmische orde. Toen hij de strijd verloor met de god die de tijd kon terugzetten, Zhurong, smeet hij uit razernij (of in een andere versie gaf hij het een kopstoot) de berg Buzhou aan diggelen en veroorzaakte daarmee een verschuiving van de aarde richting het zuidoosten, met grote alles verwoestende overstromingen tot gevolg. Buzhou was dan ook niet zomaar een berg, hij diende als pilaar tussen hemel en aarde. Deze centrale pilaar, zoals de berg Buzhou staat dus kort gezegd voor eenheidsbewustzijn. In het centrum van de wereld komt immers alles samen.
Je komt het principe van een plek waar de vier windrichtingen samen komen en de hemel en aarde van elkaar worden gescheiden, in de oude mythische verhalen veelvuldig tegen. Op deze plek (de navel van de wereld) bevond zich bijvoorbeeld een tempel, maar het kon ook een steen zijn, een (levens)boom of in de mythe van Gong Gong dus een berg.
*Precies op het moment dat ik deze tekst begin te schrijven (6 oktober 2020) staat het zogenaamde Transneptunische object op bijna 4 graden in het teken Vissen. Oppositie Venus dus.