De zon, de reiziger en de speler

Afbeeldingsresultaat voor ganzenbord"

Stel je het leven voor als een spel ganzenbord. Het spelbord staat voor de omstandigheden en de paden die wij kunnen bewandelen en de plekken die wij in het leven kunnen bezoeken. Het pionnetje staat voor de persoon die op pad is en de stappen die hij of zij door het spel maakt. Het pionnetje geeft ook aan waar (op welke plek) de speler in het spel staat.
Wanneer we ganzenbord spelen, kiezen we eerst een pionnetje uit waar we ons persoonlijk mee willen verbinden. We zeggen bijvoorbeeld “ik ben de gele pion” of “ik ben blauw.” Vooral kinderen die helemaal in het spel kunnen opgaan, hebben de neiging zich volledig te identificeren met hun pionnetje.

Op soortgelijke wijze kunnen we ook kijken naar de zon in onze geboortehoroscoop. Ook de zon symboliseert, net als de pion in ganzenbord, de reiziger op het levenspad. De zon is als het ware het pionnetje en de geboortehoroscoop is het spelbord of het speelveld waarop alles plaatsvindt. Net als kinderen zich kunnen identificeren met een poppetje op een spelbord, kunnen we de zon astrologisch verbinden met de manifestatie van onze persoonlijkheid. We identificeren ons veelal met het teken van de zon. Zo zeggen we bijvoorbeeld: ik ben Steenbok of ik ben Kreeft.

Wanneer wij objectief naar een spel kijken, zijn wij natuurlijk meer dan het gele, blauwe of groene pionnetje. De speler die het spel speelt identificeert zich misschien wel met een bepaalde pion, stort zich helemaal in het spel, maar hij of zij is natuurlijk niet de pion. Daarnaast zijn behalve ons gekozen pionnetje meerdere pionnetjes op het speelbord aanwezig, net zoals er in de horoscoop meer hemellichamen zijn. De zon staat dus niet helemaal alleen. Of om het nog wat ingewikkelder te maken zoals de maya’s zeggen: In Lak’ech,   “Ik ben een andere jij. Jij bent een andere ik”.

© saskia van vliet – sterrentaal