Het verdriet van de Grootmoeder

Vandaag lees ik een bericht op facebook van astrologe Monique Leurink over het verschil in betekenis van de Zwarte Maan  en Lilith. Beide vertegenwoordigen een plek in de horoscoop. Beide begrippen worden wel door elkaar gebruikt en met elkaar verward. Monique Leurink schrijft over Lilith:  “the feminine power, and first wife of Adam.” En over de zwarte maan schrijft ze:  “a birthing process of your Cosmic Self.” Eerder schreef ik ook al eens over Lilith (zie tekst: De gebroken maanvrouw). Het past op een bepaalde manier wel bij dit verhaal.

Vandaag is het ook precies 100 jaar geleden dat het kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd. De leiding nemen werd voor lange tijd gezien als een mannelijke aangelegenheid. Sindsdien is er wel wat veranderd. Maar het natuurlijk evenwicht tussen man & vrouw is tot op de dag van vandaag nog steeds een groot thema.

Ooit werd het mannelijke en vrouwelijke geëerd op plekken in de natuur. Voorouder verering en het eerbiedigen van de oermoeder en oervader was in het verleden heel gewoon. Tegenwoordig zijn de rituelen en de ideeën erachter veelal vergeten. Na een bezoek aan een oude heilige plek, die de Grootmoeder wordt genoemd, schreef ik een aantal woorden op. Deze woorden passen bij zo’n dag als vandaag waar ik lees over Lilith en over de invoering van het kiesrecht voor vrouwen. Ik besluit de woorden te delen. 

Het grote verdriet van vrouwen:

“De man die vindt dat hij de leiding heeft “

Leidinggeven is niet mannelijk of vrouwelijk.
Ook de man mag zich laten leiden door het vrouwelijke.
Zijn weerstand hiertegen mag worden geofferd.
De balans is zoek, waardoor de ‘wilde vrouw’ in opstand komt.

Wat zij nodig heeft: aanmoediging en een warme omhelzing
 
-De Grootmoeder –