Weerzin (thema Huya)

Weerzin tegen de ervaring waar je een negatief oordeel over hebt,  negatieve denkbeelden over koestert of negatieve gevoelens over hebt. Zo voel ik bijvoorbeeld weerzin met betrekking tot de naderende winterperiode. Het maakt me iedere winter weer wat triest en somber. Ik wil die kou niet voelen, die herfststorm die buiten woedt niet horen, de grauwe en grijze lucht niet zien, die motregen op mijn huid niet ervaren. Toch word ik er ieder jaar weer toe gedwongen om de winterervaring in te gaan. Weerzin of niet, ik kom er niet onderuit want het wordt toch echt gewoon, net als ieder jaar weer winter.

Echter, ik besef mij dat het niet de winter zelf is die mij somber maakt, maar het vasthouden aan de weerzin (het negatieve beeld). Die vasthoudendheid veroorzaakt dat ik de ervaring  niet onbevangen tegemoet kan treden. Ik hoef enkel de negatieve betekenis die ik aan de winter heb gegeven los te laten en de weerzin op te geven, om ruimte te kunnen maken voor verwondering. De ervaring kan dan opnieuw en dus ook anders worden beleefd.