Haumea gespot in een film

Vorige week zat ik in een vliegtuig naar Amerika en zag ik de nieuwste animatiefilm van Disney,  Moana. Deze film ontroerde mij. Hoewel de film niet  gebaseerd zou zijn op een bestaande legende heeft het naar mijn gevoel wel raakvlakken met de dieper liggende Polyneschische wijsheden en ook het thema van Haumea. Zo gaat het over het op zoek gaan naar je (verborgen / geheime) afkomst, naar wie je bent om vervolgens te kunnen zijn wie je bent. Het thema van Haumea wordt in deze film naar mijn idee treffend tot uitdrukking gebracht.

Moana (in Nederlandse film: Vaiana genaamd) is de gedreven dochter van een Polynesisch (ook Haumea is een Polynesische godin) stamhoofd die een zeiltocht maakt op zoek naar de halfgod Maui. Dit alles om haar eiland te redden.

Je ziet in de film bijvoorbeeld de halfgod Maui die magie hanteert en de kunst verstaat van gedaanteveranderingen. Ook Haumea had een toverstaf (de makalei) en wordt wel de vrouw van de verschillende vormen genoemd.  In de film zie je ook een aardegodin met de kracht om leven te creëren  (ze wordt hier niet Haumea genoemd maar Te Fiti), die haar hart is verloren. Daardoor heeft ze een monsterlijke  vorm aangenomen en brengt ze donkerte in de wereld.  Te Fiti was in oorsprong de eerste godin die oprees uit de oceaan en met haar levensgevende hart, het geschenk van leven (in de vorm van eilanden, bloeiende planten en dieren) bracht in de wereld. Maar haar hart werd gestolen. Als in de film haar hart uiteindelijk wordt teruggeplaatst vindt ze haar ware schoonheid en identiteit terug.

*De plek in de horoscoop waar Haumea staat, geeft op diep niveau onze identiteit aan, on wezenlijke ik. Haumea geeft aan wie wij in wezen zijn, maar wat we zijn vergeten.