Evolutie van de geest: Saturnus versus Jupiter

Saturnus staat voor oud zeer, gaat over de oude crisissituatie, de oude programmering en de manier waarop we met deze genoemde crisissituatie omgaan. Saturnus gaat over de actie = reactie methode, de verouderde overlevingsstrategie die de crisis in stand houdt. Saturnus gaat over het afweermechanisme dat reageert vanuit de angst voor verdrukking en heeft betrekking op blokkades in de geest. Op die manier kunnen we ook naar de plaatsing van Saturnus kijken in de horoscoop. Daar waar Saturnus staat bevindt zich een oud patroon dat voortkomt uit angst. Saturnus remt ons af omdat hij zich concentreert op beperkingen en tekortkomingen.
Saturnus kan ons bewust maken van de weerstand om te stralen, bewust maken van de weerstand in het vervullen van de rol waarvoor we hier op aarde gekomen zijn. Saturnus wijst ons op oude patronen en conditioneringen die ons beperken om het doel van de ziel te verwezenlijken.
Wanneer we teveel in Saturnus blijven hangen, zullen we blijven worstelen met grootmachten die erop uit zijn ons te onderwerpen. De behoefte aan orde, structuur en controle neemt alsmaar toe, totdat alles is dichtgetimmerd. Als verdedigingsstrategie bouwt Saturnus een grote cirkel rondom zijn persoonlijke domein. Deze opgetrokken muur verdeelt de oorspronkelijke harmonische eenheid en heeft invloed op onze gesteldheid. Het leven wordt een ritueel.

Saturnus keerde zich in de mythe af van de kinderen die hij zelf in het leven had geroepen en vernietigde zijn eigen creaties. Maar zijn kinderen wilden goden worden, net zoals hij zelf ooit God wilde zijn. Willen wij onze eigen natuur (goddelijkheid) terug vinden dan zullen wij ons moeten onttrekken aan de macht die Saturnus heeft over onze geest die probeert tot orde en begrip te komen.
Wij bezitten het vermogen onszelf te vernieuwen. Het verlangen naar vrijheid en autonomie, het verlangen van de ziel om expressie te geven aan het leven zit in onze kern besloten. Naast overleven is het uitdrukken van levenskracht een levensbehoefte. De vrijheid om zelf over ons leven te beschikken, om te gaan en staan waar we maar willen, komt voort uit de behoefte van onze ziel. Om het vermogen tot vernieuwing aan te wakkeren moeten we ons op Jupiter richten. Jupiter staat voor intuïtieve energie, hij beweegt zonder druk, gaat uit van het nu, past verbeeldingskracht toe en heeft vertrouwen in de positieve uitwerking van zijn creaties. Jupiter gebruikt zijn wijsheid en bovenal: hij geniet van zijn vrijheid! Dit is een andere strategie dan die van Saturnus. Deze laatste probeert immers met behulp van hard werken zijn plan uit te voeren en zich ondanks druk staande te houden. Jupiter wil in vertrouwen zijnterwijl Saturnus uit angst wil doen. Wanneer het ons lukt om de angst van Saturnus los te laten, doen we er goed aan om de draad van levensvreugde bij Jupiter op te pakken.
Wanneer we de Jupiter strategie kiezen, benaderen we de wereld met een onbevooroordeelde geest. De oplossing voor alles ligt in het loslaten en leeg worden. Binnen het niets bevindt zich alles of zoals de Boeddhisten zeggen: de ware aard van de geest is leegte.

Deze tekst komt uit mijn reader: de mythe van Saturnus, een verhaal over de evolutie van de geest. De volledige tekst van de reader is bij mij te bestellen (zie voor informatie onder kopje nieuws).